DSC01159S ciljem smanjenja prekršaja prekoračenja brzine kretanja i smanjenja prometnih nesreća kojima je uzrok brzina, policijski službenici Policijske postaje Đurđevac osmislili su „Preventivnu kutiju“, u kojoj će biti povremeno smješten uređaj za mjerenje brzine Multanova 6F te su ovih dana započeli s korištenjem iste u nadzoru prometa.
Korištenjem „Preventivne kutije“, mjerni uređaj je otporan na vremenske uvjete te se može koristiti za vrijeme kiše i snijega. Budući da se „Preventivna kutija“ može koristiti s minimalnim ljudskim resursima i bez dodatne ophodnje koja sankcionira prekršitelje, na način da je ona sama postavljena i preventivno djeluje na sudionike u prometu. Također, „Preventivna kutija“ će se koristiti i u represivne svrhe za sankcioniranje prekršaja.
Ukoliko ovakvo preventivno djelovanje poluči pozitivne rezultate, izraditi će se dodatne „Preventivne kutije“, koje bi se istovremeno postavljale na više dionica državnih i županijskih cesta na području Policijske postaje Đurđevac, a prema prosudbi ugroženosti. Na taj način preventivno će se djelovati na vozače, koji neće znati u kojoj „Preventivnoj kutiji“ je postavljen pravi uređaj za nadzor brzine (Multanova 6F), a koja „Preventivna kutija“ je preventivne naravi.

Kretanje pješaka u prometu propisano je u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Pješak je osoba koja sudjeluje u prometu, a nije vozač niti putnik u vozilu ili na vozilu.

Pješaci su najranjivija skupina u prometu ZATO:

savjetujemo pješacima da poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama

- ne prelazite kolnik izvan obilježenih pješačkih prijelaza ako u naseljenom
mjestu nisu od vas udaljeni više od 50 metara, a izvan naselja više od 100 metara;

- nemojte stupiti na kolnik niti prelaziti preko kolnika bez prethodne provjere
da to možete učiniti na siguran način;

- ne prelazite kolnik na znak crvenog svjetla na semaforima;

- ne pretrčavajte kolnik ispred nailazećih vozila.

save intMoto je ovogodišnjeg Dana sigurnijeg Interneta, Odigraj svoju ulogu za bolji Internet!

Dana 9. veljače u utorak, obilježava se u više od stotinu zemalja diljem svijeta.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska postaja Đurđevac koja je u njegovom sastavu isto želi dati svoj doprinos senzibilizaciji javnosti o opasnostima s kojima se mogu susresti prilikom korištenja suvremenih tehnologija te ih educirati o načinima sigurnog korištenja Interneta.

20150916 104745

Od 16. do 18. rujna, Auto klub Đurđevac u suradnji sa Policijskom postajom Đurđevac ugostio je djelatnike Hrvatskog auto kluba sa projektom „Vidi i Klikni“.
Djelatnici HAK-a, djeci iz vrtića „Zrno“ iz Virja, „Bubamara“ iz Kalinovca, „Maslačak“ iz Đurđevca, „Pčelica“ iz Molvi i „Bregunica iz Novog Virja, na zanimljiv način prezentirali su sigurno kretanje u prometu uz pomoć lutka po imenu „Haki“ i malim vozilima u raznim prometnim situacijama.

Prilikom druženja, djeca su ponovila kako pravilno koristiti nogostup, pravilno prijeći preko kolnika, poznavanje prometnih svjetala, važnost vizualnog kontakta sa drugim sudionicima i vozačima te obvezu korištenja sigurnosnog pojasa i auto sjedalica.

Djeca su aktivno sudjelovali u edukaciji, a navedeni način učenja o prometu odlična je priprema za buduće sudjelovanje u prometu.
Po završetku programa zadovoljna djeca nagrađena su edukacijskom bojankom HAK-a.

 

Stranica 1 od 2

© 2016 Općina Kalinovac. Sva prava pridržana. Design by Georg.