hrenfrdehumk

KUD ''Grgur Karlovčan''

KUD ''Grgur Karlovčan'' Kalinovac osnovano je 1925. godine, kao ogranak Seljačke sloge, a prvi nastupi izvan mjesta bilježe se 1937. godine u Zagrebu. Tako se je radilo do početka II. svjetskog rata. 

Nakon stanke Društvo ponovo počinje s radom početkom 50-ih godina., a početkom 70-ih radi pod okriljem" Društva Naša djeca". 1981. godine dolazi do osnivanja KUD-a "Grgur Karlovčan", te pod tim imenom i danas radi. Prva predsjednica bila je gđa. Marija Kucelj, tajnik Tomislav Franjić, a voditelj-učitelj gđa. Marija Rabadžija (drugarica Maca). Prvi koraci rađeni su prema uputama i sjećanjima pokojne Marije Miklić. Društvo od prvih osnutaka, pa tako i danas, gaji isključivo izvorni folklor, te kao takovo nastupa najprije u susjednim mjestima, a kasnije i diljem tadašnje Jugoslavije. Zabilježena su i gostovanja u Mađarskoj. 

Narodne nošnje ustvari oponašaju nošnju iz svakodnevnog života i običaja. Ženska narodna nošnja je oprava koju je mladenka nosila drugi dan svadbe (prema starim običajima), a muška nošnja je svečana oprava. Takova nošnja ostaje i do današnjih dana.

Ostali članci vezani uz KUD ''Grgur Karlovčan'' Kalinovac.

Kontakt

Općina Kalinovac
Dravska 4.
48361 Kalinovac
tel: 048/883-006, fax: 048/280-935
e-mail: opcina.kalinovac@kc.t-com.hr

Gdje smo?

Prevoditelj

hrenfrdehumk

Share

Tražilica

© 2015 Općina Kalinovac. Sva prava pridržana. 

Designed by Georg

Traži